Mat-tips till helgen kanske? Denna pizzabotten är den enda som jag numera gör när jag bakar egen pizza! Supergod och kan mycket väl göras i förväg någon dag innan användning.
10 st svarta oliver
10 små bitar av fetaost
5 st soltorkade tomater (eller marinerade i olja och vitlök)
Dessa hackas i små bitar och blandas med:
2 dl olivolja
Använd sedan stavmixer tills det blir en soppa av innehållet
Soppan blandas med:
50 g jäst
2 tsk torkad oregano
1 kg mjöl
1 msk riven färsk parmesan
4 dl ljummet vatten
Blandas till en deg. Dela sedan degen i småpizzor eller 5-6 st vanliga pizzor
Kavla ut till tunna pizzor (tycker jag personligen är godast)
Portionspizzorna kan förstekas i 3 min och frysas för senare användning alternativt bara kavlas ut och sedan rullas in i bakplåtspapper och lägges någon dag i kylen innan användning
PIZZASÅS
1 stor hackad gul eller röd lök som bryns på låg värme i olivolja i panna
1 burk krossade tomater
3 msk oregano (helst färsk)
2 msk basilika (helst färsk)
1/2 tsk salt
1 nypa socker
1/2 dl grädde
Sjud alltsammans i 10 minuter, därefter mixas allt i en stavmixer/blender
Lägg ovanpå pizzan innan osten och tillbehören (som kan variera efter egen smak)
Tex på tillbehör kan vara:
Ost (mozzarella, färdigriven köpost, Västerbottenost, Jarlsberg mfl)
Tunna ringar av oliver (svarta och/eller gröna) tillsammans med fetaost, tomater, paprika, bacon, pepperoni korv, svamp
Krydda med grovmalen peppar, gröna torkade chili (milda)
Andra föslag: Ananas, parmaskinka, champinjoner, köttfärs/köttfärssås etc
Använd din fantasi!
Om du har en baksten, använd gärna den på utegrillen och grädda pizzorna på den alternativt grädda i
ugnen på 250 grader tills den fått fin färg. Har du ingen baksten, grädda som du brukar, med eller utan bakplåtspapper på galler eller plåt.
Placera pizzan på galler i någon minut innan servering
VIKTIG INFO: Gillar du inte det här, Uppsök läkarhjälp! :-)
Lycka till!
Tack Helen!
SvaraRaderaNär du berättade om pizzan härom dagen blev jag sugen på att prova. Och nu har jag ju receptet...så förr eller senare kommer jag med ett personligt utlåtande. ;) Trevlig helg! Kram Therése