Etiketter

RECEPT

2012-07-04


VÄRLDENS GODASTE SOMMARDRINK, SORBET!

Detta behövs:

4 dl kokosmjölk
4 citroner (saft från 4 citroner, finns på flaska)
2 pkt (2dl) koncentrerad ananas/apelsin juice (detta är alternativ 1, detta går att variera. Se vår egen personliga favorit nedan som alternativ 2)
75 cl vodka, renat eller motsvarande

Blanda i en tillbringare och häll upp i tex en tvåliters glassburk. På med lock och in i frysen i minst 24 timmar innan servering.

Ta några skedar och häll upp i ett glas, fyll på med fruktsoda, sprite eller sockerdricka eller annan "klar" läsk. Rör om i glaset och drick måttligt för det är en av ingredienserna som man inte känner smaken utav....
Mycket läskande och GOTT!! Glöm inte att ställa tillbaka burken i frysen om det händelsevis skulle bli något kvar i den...

Alternativ 2:
Samma ingredienser som ovan men byt ut juicen/del av juicen mot tex mosade färska jordgubbar.
SUPERGOTT!

 

2012-03-29


MILJÖVÄNLIGT GODIS - Recept från SVTs Miljöhjältarna

GELÉGODIS MED FRUKTSMAK

1 deciliter socker eller muscovado
1,5 deciliter vatten + 5 matskedar vatten att lösa upp gelantinpulvret i Agar agar följ doseringsanvisningarna på dess förpackning
Smakämnen som tillexempel hallonarom/skogsbärsarom/jordgubbsarom eller någon annan fruktarom
2 teskedar citronsyra
Röd karamellfärg eller någon annan färg. Rödbetsspad

Gör så här:
1. Lös 5 teskedar agar agar i 5 matskedar kallt vatten.
2. Häll vatten, socker och citronsyra i kastrullen
3. Värm blandningen tills ingredienserna löst sig i vattnet
4. Ta bort kastrullen från spisen och häll i agar agar lösningen.
5. Häll blandningen i gjutformen.
6. Tillsätt arom- och smakämnen lite åt gången. Rör ut det och smaka av regelbundet. Sluta när du tycker smaken är lagom.
7. Tillsätt färgämnena lite åt gången. Sluta när du tycker färgen är bra. Du kan även exprimentera och röra ut slarvigt och blanda med olika färger. Då får du, om du lyckas, en melerad smet.
8. Rör, men inte mer än att färg- och smakämnena fördelas jämt ut i smeten.
9. Ställt gjutformen i kylskåpet tills smeten har stelnat (tar någon timme)
10. Ta försiktigt ut godiset ur gjutformen och lägg det på en skärbräda.
11. Skär ut fyrkantiga godisbitar med en kniv

Och......

LAKTRITSKARAMELLER
1 dl vatten,
5,3 dl socker
2 dl druvsocker (eller 3 dl glukos – finns på apoteket, extra bra när man gör godis, för då sockrar sej inte smeten så lätt)
florsocker (till ytbehandling)
5-6 msk lakritsekstrakt, (finns bla på hälsokostaffärer och kan köpas ekologiskt, kan dock va dyrt)
1 tsk salt
0,5 tsk svart karamellfärg

Sätt ugnen på 100 grader C. Smörj plåten och alla redskap som ska röra smeten.
Fyll en liten skål florsocker. Fyll vatten, socker och druvsocker i kastrull på spisen. Koka blandningen utan omrörning tills den uppnår en temperatur på ca 160 grader.

Håll reda på temperaturen när du värmer sockerblandningen, den stiger snabbt mot slutet!
Om temperaturen är högre än 165 grader kan smeten bli bränd. Om du inte har någon termometer koka då tills smeten har mörknat och blivit tjockflytande. Den måste definitivt klara dropptestet: Man häller en droppe av smeten i kallvatten och då stelnar den och blir fast.
När den har gjort det tar du av kastrullen från spisen och ugnsplåten ur ugnen. Häll ut smeten på plåten och droppa sedan på färg- och smakämnena.

Efter någon minut är det dags att skrapa ihop smeten till en sträng med degspaden. När smeten har svalnat men fortfarande är varm och mjuk kan du ta på dig de inoljade gummihandskarna och börja bearbeta smeten. Bearbeta smeten genom att dra ut den till en längre stång. Om du sedan lägger ihop den och drar ut den till en stång igen får du blankare karameller. Ju mer du drar desto blankare och smidigare blir smeten. När dragningen är klar ska smeten formas till den profil du vill ha.

Klipp av lagomt stora karameller från stången och var noga med att de avklippta karamellerna inte rör vid varandra undertiden de svalnar för de klibbar lätt ihop.
Om du vill kan du rulla karamellerna i florsocker

---------------------------------------------------------------------------------------------

2011-11-16


GRÖNGÖLING - Ett vegetariskt alternativ till köttfärssås

450 g tinad fint skuren broccoli
4 grovt rårivna potatisar (skippar jag när jag äter LCHF)
5 dl grönsaksbuljong (eller grönsaksfond)
1 stor skivad purjolök
1-2 grovhackade gula lökar
1 msk smör
1 tsk salt
1 krm malen svartpeppar
1 krm riven muskot
2 dl creame fraiche
1 dl finklippt persilja
2 dl riven ost
1/2 - 1 dl flagad mandel (ibland skippar jag personligen mandeln)

Koka broccoli och potatisriv mjuka i buljongen 10-12 min. Fräs purjo och lök i fettet och blanda sedan med det i buljongen. Smaka av med salt , peppar, muskot och persilja. Rör i creame fraiche. Strö riven ost och flagad mandel över och låt osten smälta lite.
Serveras till spagetti/tagliatelle och gärna en grönsallad till.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

2011-10-26

FRUKOSTBRÖD 6 små bröd

Varmt nybakat frukostbröd förgyller de mest råkalla och fuktiga morgnar! Det ger en känsla av lugn att baka på morgonen.

På sommaren är det perfekt att göra detta när man tex gör en utflykt eller går ner till stranden så kan man förbereda degen och sedan låta den vila medans man tar ett morgondopp i sjön. För att sedan komma upp och bara lite kall om kroppen och baka bröden. De är underbart goda att servera med ett smaksatt smör och rökt skinka.


vetemjöl, 3 dl
lantbrödsmjöl, 2 dl
linfrö, 2 msk
solrosfrö, 2 msk
bakpulver, 2 tsk
salt, 1 tsk
brödkryddor, 3 tsk

Förbered alla torra ingredienser i en påse hemma. (Variera gärna genom att byga ut brödkryddorna mot 2 teskedar hel fänkål eller 2 teskedar hel kummin. Du kan även byta ut solrosfröna mot valnötter eller hasselnötter).
Tillsätt 1 1/2 dl vatten i påsen och knåda degen i sin påse till en fast deg. Klicka ut i teflonpannan med en sked och stek/baka på svag värme under lock. Vänd bröden en gång när de fått en gyllenbrun yta på undersidan och har jäst upp. Det går fortare om du gör mindre platta bröd. Räkna med cirka 5 minuter på varje sida.

Gott!

---------------------------------------------------------------------------------------

2011-10-03


Börja med att lägga ruccola-sallad på en tallrik, varva nykokta färska rödbeter, skalade och skivade med grillade/smörstekta halloumiostskivor. Rosta lite solrosfrön i stekpannan och lägg ovanpå rödbetor och ost, ringla olivolja över. Jättegott som tex förrätt!

 

 

 

----------------------------------------

2011-09-19


Rätten "I Helens panna" är en kycklingfilérätt som passar väldigt bra vid olika tillfällen. Till vardags och vid festligare tillfällen eller som matsäck i mattermosen på utflykten/i skogen. Min dotter har ofta haft denna rätt med sig i mulle-skogen när hon gick på dagis. Hon och övriga familjen tycker väldigt mycket om kycklingrätten och en dag som denna, en riktig höst-rusk-dag så passar den utmärkt!
Att jag kallar den för "I Helens panna" och den inte har ett specifikt namn beror på att det inte måste vara just kycklingfilé i den utan den går att variera med tex fläskfilé, lövbiff, vit fisk, lax mm.

- 2 st stora kycklingfilér (strimlas)
- 1 stor gul lök (finhackas)
- 1-2 vitlöksklyftor (finhackas)
- 2 morötter (skivas tunnt och sedan "kvartas")
- 200 g champinjoner (helst fäska, små=hela, stora=skivas/klyftas), (annan svamp funkar också beroende på vad du använder för kött/fisk)
- 2-3 msk kycklingfond (motsvarande ca 2 st hönsbuljongtärningar)
- öl (ljus) ca 2 dl (valfri %-styrka)
- 4 msk äppelmos
- 1 liten alt stor burk creame fraiche (franska örter), mängden beror på hur krämig/såsig du vill ha grytan
- mjölk eller grädda alt naturell cream fraiche att späda med
- salt och peppar

Ta en gryta eller traktörpanna med lock och bryn kycklingfiléerna lätt på lagom värme i smör eller olja (inte för hög då kycklingen lätt blir "färdig" och lite "för hård" på en gång).
I med löken, morötterna, rör om och låt det blir lite glansigt.
I med resten av ingredienserna och på med ett lock och låt allt puttra på lagom värme i ca 20-25 minuter, tills kycklingen blir mör. Ju lägre värme och längre tid i pannan ju mörare blir kycklingen.

Detta serveras med fördel till pasta, funkar också med ris.

SERVERINGSTIPS! Om du byter ut kycklingfiléerna mot:
Fläskfilé så tycker jag att det passar bäst att serva med pasta, ris, klyftpotatis
Lövbiff = pasta, ris
Vit fisk eller lax = ris, pasta, kokt potatis

SMAKLIG MÅLTID!!

-------------------------------------------------------------------------------------------

2011-09-15

RECEPT SYLTADE TRATTISAR


5 liter rensad svamp
Lag
2,5 dl ättiksprit
1 liter vatten
1 kg strösocker
1/2 tsk hela nejlikor i en liten linnepåse eller gasbinda
Förväll svampen i 10 minuter. Slå bort spadet.
Blanda lagen och koka upp. Lägg i svamp och nejlikor.
Låt koka 2 timmar utan lock, tills det blir "simmigt"
Tag bort nejlikorna
Lägg i burkar, låt svalna innan du sätter på locket.
Smarrigt!


------------------------------------------------------------------------ 
2011-09-08

RECEPT SYLTADE TOMATER

Hösten är nära och kylan är på väg tråkigt nog. Mina små gröna tomater hinner nog inte växa och mogna färdigt så jag tar vara på dom på detta vis istället.
I vår familj är detta något som man antingen tycker väldigt bra om, eller inte alls. Själv tycker jag att det är gott till tex fågel eller kött och potatis.
SYLTADE TOMATER (Helst små, fasta, gröna tomater)
Till varje kg tomater
½ liter inläggningsättika
3 ½ - 5 hg socker (4-6dl)
1-2 bitar kanel
1-2 bitar ingefära,
6-10 nejlikor
6-10 vitpepparkorn
"Snoppa" och skölj tomaterna. Nagga dem. Koka dem sakta nästan mjuka i vatten.
Och låt dem rinna av.
Koka de övriga ingredienserna till en lag och skumma den. Kryddorna bör knytas in i en tunn lapp.
Lägg ner tomaterna i lagen och låt dem stå över svag värme tills de är mjuka.
Tag upp dem och lägg dem i en burk. Koka ihop lagen, Tag bort kryddpåsen och
Häll lagen över tomaterna. Täck burken. Häll efter några dagar av lagen och koka ihop den med kryddorna under skumning. Häll på lagen när den kallnat, och se till att den täcker tomaterna. Sätt på lock. Förvaras svalt.

..................................................................................................................................

2011-09-06

RECEPT Jätteenkel Äppeldricka!










Ny-pallade äpplen!
Jag kan i dessa förkylningstider varmt rekommendera denna C-vitaminrika ÄPPELDRICKA som är superenkel att göra. Äpplena behöver inte vara de finaste och de kan ha både fläckar och ”blåmärken” på sig, precis som på bilden, drickan blir lika god ändå. Du behöver inte skala, kärna ur eller liknande utan bara skära äpplena i bitar.

Börja med att hälla 6 liter kallt vatten från kranen i en stol bunke/kittel alternativt dela upp i två byttor med 3 liter i varje. Men vi utgår från en kittel med 6 liter i.
Skär 6 liter äpplen i bitar, inte för smått så det blir ”mosigt”, utan lite större bitar. Lägg i de 6 liter äpplena i kitteln med vattnet. Tillsätt 1 msk citronsyra och 1 tsk natriumbensonat. Blandas och ställs kallt i tre dygn.

Efter de tre dygnen silas blandningen, bort med äpplena.
Tillsätt 5 dl socker i äppelvätskan, rör om tills det lösts upp. Häll upp i rengjorda flaskor och drycken är färdig att dricka som den är! Superenkelt och perfekt måltidsdryck.

OBS! Den skall drickas outspädd
---------------------------------------------------------------------------------------------------------

2011-09-01

Pizza med världens godaste pizzabotten


Mat-tips till helgen kanske? Denna pizzabotten är den enda som jag numera gör när jag bakar egen pizza! Supergod och kan mycket väl göras i förväg någon dag innan användning.
PIZZABOTTEN
10 st svarta oliver
10 små bitar av fetaost
5 st soltorkade tomater (eller marinerade i olja och vitlök)

Dessa hackas i små bitar och blandas med:
2 dl olivolja

Använd sedan stavmixer tills det blir en soppa av innehållet

Soppan blandas med:
50 g jäst
2 tsk torkad oregano
1 kg mjöl
1 msk riven färsk parmesan
4 dl ljummet vatten

Blandas till en deg. Dela sedan degen i småpizzor eller 5-6 st vanliga pizzor
Kavla ut till tunna pizzor (tycker jag personligen är godast)
Portionspizzorna kan förstekas i 3 min och frysas för senare användning alternativt bara kavlas ut och sedan rullas in i bakplåtspapper och lägges någon dag i kylen innan användning

PIZZASÅS
1 stor hackad gul eller röd lök som bryns på låg värme i olivolja i panna
1 burk krossade tomater
3 msk oregano (helst färsk)
2 msk basilika (helst färsk)
1/2 tsk salt
1 nypa socker
1/2 dl grädde

Sjud alltsammans i 10 minuter, därefter mixas allt i en stavmixer/blender
Lägg ovanpå pizzan innan osten och tillbehören (som kan variera efter egen smak)

Tex på tillbehör kan vara:
Ost (mozzarella, färdigriven köpost, Västerbottenost, Jarlsberg mfl)
Tunna ringar av oliver (svarta och/eller gröna) tillsammans med fetaost, tomater, paprika, bacon, pepperoni korv, svamp
Krydda med grovmalen peppar, gröna torkade chili (milda)

Andra föslag: Ananas, parmaskinka, champinjoner, köttfärs/köttfärssås etc
Använd din fantasi!

Om du har en baksten, använd gärna den på utegrillen och grädda pizzorna på den alternativt grädda i
ugnen på 250 grader tills den fått fin färg. Har du ingen baksten, grädda som du brukar, med eller utan bakplåtspapper på galler eller plåt.
Placera pizzan på galler i någon minut innan servering

VIKTIG INFO: Gillar du inte det här, Uppsök läkare!

------------------------------------------------------------------------------------------------------

2011-08-26

SOPPA MED KANTARELLER

4 portioner

3 dl färska rensade kantareller
1 st schalottenlok
2 msk smör
2 smk vetemjöl
6 dl hönsbuljong (helst fond, men funkar också med 1 tärning)
4 dl mjölk
1 dl vispgrädde (jag tar gärna lite mer grädde och mindre mjölk för smakens skull)
1/2 tsk salt, 1 krm svartpeppar
Hackad persilja

Skär svampen och löken i mindre bitar (hacka).
Fräs svamp och lök i smör i en kastrull.
Pudra mjölet över blandningen.
Späd med buljong.
Låt koka i 10 minuter.
Tillsätt mjölk och grädde
Låt allt bli varmt och smaksätt med salt och peppar.
Garnera med hackad persilja.

Supergo soppa!
Min dotter älskar denna soppa och har haft den med sig i Mulle-skogen när det varit lite kyligt ute.

---------------------------------------------------------------------------------------------

SÄVARGÅRDSMÖR (jag själv kallar det för Västerbottensmör)

Ställ fram ett 500 grams smörpaket (skall ej vara margarin utan riktigt smör för bästa smaken) och låt stå i rumstemperatur en stund så det blir lättare att vispa.
Vispa upp smör till en pösig konsistens. Rör i rikligt minst 1/3 (jag tar 2/3 för starkare smak) med finriven Västerbottenost. Serveras som pålägg till hembakat sprödgräddat tunndbröd utan kryddor. Endast smaksatt med salt. Kungligt gott!!

Jag brukar göra detta smör någon eller ett par dagar innan jag skall använda det. Passar utmärkt med hårt tunnbröd till tex kräftskivan eller till andra skaldjur. Fungerar också utmärkt till midsommar till sill, potatis och nubbe.