Etiketter

torsdag 25 augusti 2011

Sommarsemester - borta i 11 dagar! Dagbok..

Det hör inte till vanligheterna att hela vår familj (inkl släkt) semestrar tillsammans allihop, men under sommarsemestern så var vi 10 stycken utav 11 som semestrade tillsammans.
Och det vart ett riktigt äventyr!

I slutet av juli så åkte vi först till mina svärföräldrar i Dalarna och var där i ett par dagar, sedan åkte jag, sambon, dottern, yngste sonen (den äldste fick tyvärr ej semester då), mina svärföräldrar med hund, svåger, svägerska och deras två barn först till Lauvöya som ligger vid norska kusten ungefär 17 mil ifrån Trondheim och träffade svägerskans syster och man. Där sov vi första natten. Sedan dagen efter åkte vi med hyrd båt ut till en ö i norska havet, till Asen Fyr och skulle bo där i fyra nätter. Första dagen gick åt till att bara "landa" och packa upp och fixa och dona. Mulet och blåst, men killarna provade på att fiska lite.

Fyren var gammal och inredningen var väl från 60-talet skulle jag tro. Det fanns ingen dusch och det fanns bara utedass. Men utsikten var gudomlig och jag var förvånad över att det var så himla grönt på hela ön mitt ute i havet.
Andra dagen, då tog vi det bara lugnt. Vi gjorde inte så mycket, jag och dottern kollade på dvd-film, det var gråväder ute. Några gick ner till klipporna och fiskade, några andra vilade och läste bok. Det var så underbart att bara va. Fanns ingen TV, fanns inget speciellt att göra egentligen, ändå gick dagen jättefort..

Tredje dagen, då åkte jag, sambon, dotter, sonen och svärfar ut med båten och fiskade på fm. Det var mulet men uppehåll. Vi fick ett par firrar som vi tog hem till fyren. Vi fick besök utav svägerskans föräldrar, syster och svåger som kom med fika till oss. De hade med sig jordgubbar, stora blåbär, Lefse (dubbla mjuka tunnbröd med smör, socker och kanel mellan) samt wienerbröd, Supergott efter en tur på sjön. Resten av dagen tog vi det bara lugnt på ön, fiskade lite till, promenerade och utforskade ön. Vi såg delfiner 20 meter ifrån klipporna. Jättehäftigt! Tyvärr var de för snabba för att jag skulle få med dem på bild.

På kvällen så var vi några stycken nere vid bryggan/hamnen. Det var så vackert och vindstilla nere vid hamnen så det var bara ljuvligt att sitta och titta ut över viken. Men så fångade vi krabbor därnere som vi sedan kokade.



Dag 4
Vaknade och insåg att idag behövdes något annat än en raggardusch... Vi var flera som insåg det, men det var inte så lockande badväder då det var gråkallt och regnade. Men vi gick ner till ett ställe där det var högvatten inne i en liten vik, jag hade termometer med mig. Hmm, innan vi ens gick i så frös vi av den kyliga luften. Men det var bara att bestämma sig och tvåla/schamponera in kropp och huvud både på mig och dottern och hoppa i. IIIIiiiiiiiiiii vad kallt!!! Temperaturen vart uppmätt till 13 grader!! Ooo vad kallt! Men det var skönt när man fick komma in i fyren igen och burra in sig i filtar.

Idag tog svägerskan med familj och svärmor båten ute och fiskade. Och kom tillbaka med ca 50 stycken firrar. Herregud vad fisk!

Det var bara att sätta igång och filéea allting. Det var mycket Sej, några Makrillar och någon röd Kungsfisk. Jättekul!
På em så stack vi, nästa gäng ut en sväng och provade fiskelyckan ungefär på samma ställe som de andra hade varit. Vi lyckades alla få lite fisk, gladast var nog dottern snart 6 år som fick ett antal Sejjar på sitt lilla kastspö!

Denna kväll var det solnedgång och så himla vackert! Spegelblankt på havet, alldeles tyst, fiskar som hoppade, fiskmåsar som flög över oss, och vi såg faktiskt någonting som liknade säl framför båten. På norska så heter det visst kubb. Vi hade ju tidigare sett delfiner för ett par dagar sedan så det var riktigt äventyrligt att få uppleva detta. Vi kom tillbaka till fyren igen rätt sent och det började bli riktigt mörkt. Men innan vi gick och lade oss så vi satte oss utanför fyren och tog varsin öl och bara njöt av kvällen som varit! Jag somnade lycklig den kvällen!
Dag 5
Sista dagen på fyren. Veckan hade gått så fort och vi hade fått uppleva mycket kul och se sådant som man aldrig kommer i närheten utav annars. Men vart hade tiden tagit vägen egentligen? Vi gjorde ju inte så mycket mer än att fiska? Helt otroligt... 

Vi vart hämtade med båt och det var ordentlig sjögång. Vi övernattade i Lauvöya på fastlandet igen en natt för att sedan åka vidare till Trondheim och sedan mot Trollstigen i Norge. Vi satt många timmar i bilen och till slut kom vi till Trollstigen Resort och hyrde stuga där då det var så dimmigt över Trollstigens höjder. Mäktiga berg och dalar är det i Norge. Sååå vackert!



Vi fortsatte färden dagen efter och åkte genom ett dimmigt Trollstigen tyvärr. Det vi såg var väldigt snirklig serpentinväg och stup nedanför oss, oändligt många vattenfall. Vi såg en del av utsikten genom dimman och sedan när vi kom upp till souvenier-butikerna så sken solen och det var bara lättare dimma. Vi köpte en liten nalle som dottern ville ha och en "skaka-snö-kula" med vikingaskepp i. 
Sen for vi vidare upp på fjället. Oh vad vacker det var med höga berg, djupa dalar, snö på topparna, skifferstenar från bergen, bäckarna med det rena fjällvattnet, vattenfallen, fåren och korna som gick lösa längs vägkanten och inte brydde sig ett dugg om trafiken. Solen strålade och vi stannade ett antal gånger för en bensträckare och passade på att fotografera.


Dagen bestod av att sitta i bilen hela dagen. Vi åkte mot Valldal, sen färja över til Eisdal vidare mot Geiringer. Den sistnämda vägen var serpentinväg och var verkligen både hög och låg med otroligt vacker "utlands-vy" med blågrönt vatten och smala vägar med supertvära kurvor. Solen sken, vi var 1000 meter över havet och högre än molnen. Vi fortsatte ut på en större väg och vi körde hela dagen tills vi till slut kom till Elverum Camping. Där hyrde vi en stuga och dagen efter åkte vi in till Sverige och sedan "hem" till Dalarna. Där sov vi en natt och sen åkte vi hem efter frukost. Efter att ha legat i sovsäck och sängar som man inte är van vid så är det riktigt skönt att komma hem och sova i sin egna säng efter 11 dagar borta!
”Hem ljuva hem!” och ”Borta bra men hemma bäst!” är ordspråk som stämmer så himla bra!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar